היריון זו תקופה מרגשת אך גם מאתגרת, במיוחד כשמדובר בבריאות העובר. במהלך ההיריון ישנם שלבים בהם ניתן לבצע בדיקות גנטיות וטרום לידתיות במטרה להבטיח את בריאותו של העובר. אחת הבחירות שיכולות לעמוד בפניך כעת הן ביצוע דיקור מי שפיר או בדיקת סיסי שליה. אם את בהריון, חשוב להבין את ההבדלים בין שתי הבדיקות הללו על מנת להחליט איזו בדיקה מתאימה לך ביותר, בהתאם לצרכים ולסיכון הגנטי.
ההבדלים בין דיקור מי שפיר ל-סיסי שליה לא מסתכמים רק בתזמון אלא גם בתוצאה המבוקשת. כל אחת מהבדיקות מציעה יתרונות ייחודיים לצד סיכונים מסוימים. חשוב לבצע את הבדיקה בהנחיית רופא נשים מנוסה שמתמחה בהיריון ואבחון טרום לידתי, תוך הבנת הצרכים האישיים שלך וליווי רפואי מתאים.
מהו דיקור מי שפיר?
דיקור מי שפיר הוא בדיקה פולשנית הנעשית בשלב מאוחר יותר של ההיריון (בין שבועות 17 ל 22 + 6 שבועות) ומיועדת לבדוק את תקינותו הגנטית של העובר. במהלך הבדיקה, נלקחת דגימה של נוזל מי השפיר שסובב את העובר ברחם. נוזל זה מכיל תאי עור של העובר, שבעזרתם ניתן לבדוק את המידע הגנטי שלו.
דיקור מי שפיר מאפשר לאבחן בעיות גנטיות כגון תסמונת דאון, טריזומיה 18, בעיות כרומוזומליות אחרות ומגוון מחלות תורשתיות. הבדיקה מתבצעת בהנחיית אולטרסאונד, כאשר הרופא מחדיר מחט דקה לתוך רחם האישה על מנת לשאוב את דגימת מי השפיר.
היתרון של דיקור מי שפיר הוא בכך שהוא מבצע אבחון מאוד מדויק של מצבו הגנטי של העובר, תוך שלילת בעיות כרומוזומליות. החיסרון המרכזי של בדיקה זו הוא הסיכון הקטן אך קיים של הפלה כתוצאה מההסתבכות במהלך הבדיקה, לרוב זיהום שק מי השפיר בעת חדירת המחט דרך דופן הבן של האישה. סיכון זה עומד על כ-0.1%, ולכן חשוב לבצע את הבדיקה בליווי רופא מיומן ומנוסה.
מהי בדיקת סיסי שליה?
בדיקת סיסי שליה היא בדיקה גנטית פולשנית נוספת הנעשית בשלב מוקדם יותר בהיריון (בין שבועות 11 ל 13 להריון). במהלך הבדיקה, הרופא לוקח דגימה של סיסי שליה. סיסי השליה מכילים תאים של העובר ולכן הם יכולים לשמש למטרת בדיקות גנטיות בדיוק כמו נוזל מי השפיר.
היתרון הגדול של בדיקת סיסי השליה הוא שהיא מתבצעת בשלב מוקדם של ההיריון, מה דבר המאפשר למטופלת לקבל תוצאות תוך זמן קצר יחסית, בהשוואה לדיקור מי שפיר – תוך שבוע עד שבועיים. בזכות זמן קבלת התשובה המהיר יותר, נשים שבוחרות בבדיקת סיסי השליה לקבל מידע לגבי תקינות העובר בשלב מוקדם יותר ועל סמך זאת לקבל החלטות מושכלות לגבי המשך ההיריון.

השוואה בין דיקור מי שפיר לסיסי שליה - הבדלים בין הבדיקות:
זמן הביצוע: דיקור מי שפיר מבוצע בדרך כלל בין שבועות 17 ל 22 + 6 להיריון, בעוד שבדיקת סיסי שליה מתבצעת מוקדם יותר – בין שבועות 11-13. בדיקת סיסי השליה מתבצעת בשלב מוקדם יותר בהיריון ותוצאותיה מתקבלות תוך זמן קצר יותר בהשוואה לדיקור מי שפיר.
מתי כדאי לבצע כל בדיקה?
ההחלטה האם לבצע דיקור מי שפיר או סיסי שליה תלויה במגוון גורמים, בהם גיל האישה, היסטוריה גנטית אישית ומשפחתית, והערכות רפואיות שנעשו במהלך ההיריון. אם יש סיכון גבוה למומים גנטיים או אם ההיריון מצריך אבחון מהיר, בדיקת סיסי שליה עשויה להיות הבחירה המתאימה. מצד שני, אם יש צורך בבדיקה במועד מאוחר יותר של ההיריון, דיקור מי שפיר יהיה הבחירה הנכונה.