דיקור מי שפיר וסיסי שליה הם שני הליכים רפואיים חשובים בתחום הבדיקות הגנטיות והאבחון הטרום לידתי. אלו בדיקות פולשניות שמטרתן לאבחן את הפן הגנטי של העובר על מנת לזהות מומים כרומוזומליים או גנטיים. בדיקות אלה מסייעות במתן תשובות לשאלות הרות גורל, ויכולות להקל על ההורים להיערך לדרכי טיפול אם יתגלו בעיות. ד"ר ראובן משיח, רופא נשים מומחה, מבצע את הבדיקות הללו בעדינות ובמקצועיות רבה, תוך מתן תמיכה וליווי אישי למטופלות לאורך כל התהליך.
דיקור מי שפיר – מהות הבדיקה
דיקור מי שפיר הוא הליך רפואי שבו דוגמים נוזל מי שפיר מתוך הרחם, הנוזל המקיף את העובר. מטרת הבדיקה היא לאסוף תאים מהעובר לצורך אבחון גנטי ובכך לאתר מחלות גנטיות ומומים כרומוזומליים כמו תסמונת דאון או תסמונת טרנר. דיקור מי שפיר מבוצע בין השבועות 17 ל 22 + 6 להיריון, אך ישנם מצבים בהם ההליך יבוצע בשלב מאוחר יותר, בהתאם למצב הרפואי של האישה ושל ההיריון. תהליך זה, כמו כל הליך פולשני, מתבצע בזהירות בסטריליות של הבטן ובמיומנות רבה, בהנחיית אולטרסאונד, כדי להימנע מסיכון לעובר.
סיסי שליה – אבחון מדויק בשלב מוקדם
הסיסי שליה הוא הליך פולשני נוסף שנעשה בשלב מוקדם יותר בהיריון, לרוב בין השבועות 11-13 להיריון מדובר בהליך שבו נלקחת דגימה מהשליה כדי לבצע בדיקות גנטיות של העובר. דגימה זו כוללת את כל המידע הגנטי המתקבל בדיקור מי שפיר, כך שהיא מאפשרת לבצע אבחון גנטי זהה לדיקור מי שפיר, אך בשלב מוקדם יותר של ההיריון. יתרון בדיקת סיסי השליה הוא בכך שהוא מאפשר לאבחן בעיות גנטיות מוקדם יותר, דבר שמסייע להורים לבצע החלטות רפואיות בשלב מוקדם. תהליך זה, גם כן, מתבצע בהנחיית אולטרסאונד.

דיקור מי שפיר בתאומים
כאשר מדובר בהיריון מרובה עוברים, כלומר בתאומים או שלישייה, ישנו צורך בהבנה מדויקת של מנח העוברים בחלל הרחם וההשלכות הרפואיות האפשריות. דיקור מי שפיר בתאומים הוא הליך רפואי שדורש דיוק גבוה במיוחד, שכן יש לדגום את הנוזל מכל אחד משקי ההיריון, תוך שמירה על תקינותם של כל העוברים בכל אחד משקי ההיריון. ד"ר משיח מבצע דיקור מי שפיר בתאומים בצורה זהירה ומקצועית. בדיקה כזו נדרשת לעיתים קרובות כאשר קיימת חשש ממום גנטי או בעיה כרומוזומלית.
בדיקות גנטיות – אבחון טרום לידתי
הבדיקות גנטיות שמבוצעות במהלך ההיריון כוללות לא רק את דיקור מי השפיר וסיסי שליה, אלא גם סדרה של בדיקות גנטיות נוספות שנועדו לזהות בעיות גנטיות או כרומוזומליות בעובר. הודות להתקדמות הטכנולוגיה הרפואית, כיום ניתן לבצע אבחון טרום לידתי ברמת דיוק גבוהה, שמספק לאם מידע על מצב בריאותו של העובר. הבדיקות הגנטיות כוללות בין היתר בדיקות DNA עוברי בבדיקת דם של האם שיכולות לעזור בזיהוי בעיות גנטיות בעובר ללא הצורך בהליכים פולשניים.
טיפול במהלך הריון בסיכון גבוה
במצבים של היריון בסיכון גבוה, כמו במקרה של גיל האם (מעל גיל 35), הריון מרובה עוברים או היסטוריה רפואית של בעיות גנטיות, חשוב לבצע אבחונים מוקדמים ומדוקדקים על מנת לוודא את בריאות העובר והאם. במקרים כאלה, ייתכן ויידרשו הליכים כמו עירוי דם תוך רחמי או דילול עוברים במידה ונתגלה כי ישנם סיבוכים או בעיות גנטיות חמורות בעוברים.
דילול עוברים והמתת עובר ברחם
במקרים של הריון מרובה עוברים, לעיתים יש צורך בדילול עוברים במקרים של סיבוכים רפואיים שמסכנים את בריאות האם והעוברים, כמו למשל כאשר אחד העוברים מפתח מצב רפואי שמסכן את שאר העוברים. לעיתים רחוקות, אם מתגלה מום קשה ביותר בעובר שיכול להוביל למוות מידי או לאיכות חיים בלתי נסבלת, של הילוד יתכן גם הצורך בהמתת העובר הפגוע ברחם וזאת על פי רצון ההורים ולאחר יעוץ טרום לידתי מתאים באישור ועדה רפואית מיוחדת.
פעולות תוך רחמיות לטיפול בעובר
בנוסף לבדיקות האבחון הגנטיות, קיימת האפשרות לבצע פעולות פולשניות תוך רחמיות לטיפול בעובר במצבים רפואיים מורכבים. לדוגמה, במקרים של עירוי דם תוך רחמי בעובר שנמצא בסיכון לפתח אנמיה חמורה, מדובר בטיפול מציל חיים שמבוצע על ידי רופא נשים מומחה במרכז רפואי. ד"ר משיח מבצע מגוון פעולות תוך רחמיות כשהדגש הוא על דיוק מירבי ושמירה על בריאות העובר.
בדיקות חודש רביעי וחמישי
הבדיקות שבוצעות בחודש הרביעי והחמישי להיריון, כמו דיקור מי שפיר, הן בדיקות קריטיות למעקב אחר התפתחות העובר, ומאפשרות לאתר בעיות גנטיות או מבניות לפני שלב מאוחר מדי בהיריון. הבדיקות מבוצעות בתיאום עם הצוות הרפואי ומתבצעות בהנחיית אולטרסאונד, המאפשר לוודא את מיקום העובר ואת ביצוע ההליך בצורה הבטוחה ביותר.